• Toimitukset alk. 3,90€
  • 100% Kotimainen
  • Nopeat toimitukset
  • Pelaajilta Pelaajille!
  • Toimitukset alk. 3,90€
  • 100% Kotimainen
  • Nopeat toimitukset
  • Pelaajilta Pelaajille!

Tehdaskone - Itsetehty - Valmiiksi kasattu & asennettu?

Maaliskuu 2020 · 1130 sanaa · noin 6 minuuttia

Valmis tehtaalla kasattu konepaketti – itse rakentaminen – vai valmiiksi kasattu pelitietokone?

Nuo kolme vaihtoehtoa pyörivät usein mielessä, kun on ajatuksena hankkia tietokone pelaamiseen. Ja puhumme tällä kertaa vain pöytätietokoneista. Mutta mikä näistä vaihtoehdoista sitten on paras? Pureudutaan tähän maailmaan syvemmin ja saat itse tehdä päätelmäsi.

Tunnetun valmistajan tehdaspaketti

Kun katsotaan markkinoilla olevia valmiita tehtailla kasattuja, tunnettujen brändien valmistamia pelitietokoneita, ovat ne hankintahinnaltaan useasti houkuttelevia. Ja myöskin valmiiksi kasattuja, jolloin käynnistämisen jälkeen jää vain muutama klikkaus käyttöjärjestelmän viimeistelyksi. Näyttää ja tuntuu helpolta ja sitähän se on. Mutta se mitä tavallinen kuluttaja ei välttämättä osaa katsoa, on mitä tuo tehtaalla kasattu konepaketti pitää sisällään, eli (HUOM! Mikäli olet rakentaja, tiedät jo mistä puhumme ja näet ne) komponenttien laatu sekä laajennusmahdollisuus pelien kehittyessä raskaimmiksi.

Mikäli olet budjetilla liikkeellä, voi tehdaskone olla hyvä vaihtoehto hankintahintansa vuoksi. Usein näissä on jokin tunnettu prosessori ja näytönohjain. Prosessori monesti edellistä sukupolvea, että hinta saadaan alemmaksi. Näytönohjain on usein uutta mallistoa, mutta ei välttämättä tunnetun valmistajan valmistama.

"Onko näillä väliä? On!"

Prosessorit tehdaskoneissa ovat lähes poikkeuksetta lukittuja, edellisen sukupolven malleja tai uuden sukupolven välimalleja. Otamme esimerkin Intelin i7 prosessorista, josta löytyy eri variaatioita enemmän kuin jaksamme laskea ja jokainen omilla kellotustaajuksillaan. Intelin esimerkeissä olemme aina suosineet K-päättyviä avoimia prosessoreita (esim i7-9700K) jotka voidaan vapaasti kellottaa myöhemmin näin halutessaan. Ja antavat juuri ne hehkutetut tehot mitä valtamedia tuo esille.

Tehdaskoneiden suora heikkous on niiden laajennettavuus. Hyvällä pohjalla rakennettu pelitietokone kestää ajan hammasta useankin vuoden, riippuen pelien graafisesta kehityksestä. Ja tuona aikana usein päivitetään koneesta näytönohjain tehokkaampaan, jotta se vastaa pelien vaatimuksia ja lisätään perusmuistia sekä lisää kovalevytilaa.

Voitko tehdä tämän tehdaskoneella? Hyvässä tuurissa kyllä, mutta valitettavan usein pullonkaulaksi tulee emolevyn vapaat paikat ja puuttuva tuki isompien muistien taajuuksiin sekä ennen kaikkea virtalähde, joka on lähes poikkeuksetta täysin alitehoinen muille, kuin koneen mukana tulleelle kokoonpanolle. Myöskin ilmanvaihto on näissä koneissa useasti heikohko ja toimii vain asennetulle kokoonpanolle.

Älkää käsittäkö väärin. On valmistajien etu tehdä koneita, jotka eivät hajoa lämpöihin ym. ja ne suunnitellaan juuri siinä olevan kokoonpanon mukaan. Mutta näiden koneiden päivittäminen tehokkaammaksi on lähes poikkeuksetta enemmän kuin haastavaa. Joskus mahdotontakin johtuen kiinnihitsatuista komponenteista. Ovat harvinaisempia tänä päivänä, mutta vielä niitäkin on.

Itse rakennettu pelitietokone

Tämä on monien mielestä se halvin vaihtoehto, kun ollaan hankkimassa uusimpia komponentteja ja tehdään näistä tehokas pelitietokone. Mutta vaatii tietynlaista osaamista, että saat rakennettua itse koneen. Pystyykö tähän jokainen? Aivan varmasti pystyy. Onko itse rakentaminen helppoa? Tietyiltä osin on hyvinkin yksinkertaista. Onko siinä riskinsä? Kyllä! Vaikkakin nykyajan komponentit ovat tehty kestämään, niin ne on silti hyvinkin mahdollista saada rikki asennusvaiheessa.

Tietokoneen rakentaminen vaatii etukäteen suunnittelua ottaen huomioon, että mitä haluat siltä nyt ja mitä haluat siltä jatkossa. Ja ovatko osat yhteensopivia keskenään. Itse rakennetun pelitietokoneen ehdoton etu on siinä, että oikein toteutettuna sillä mennään useampi vuosi suhteellisen kivuttomasti, kun osien päivittäminen tehokkaampiin on mahdollista. Osien päivittämisessä emolevy ja sen ominaisuudet ovat avainasemassa. Ja samoin oikein valittu tehokas prosessori.

Prosessorikannat ovat asia, jotka saattavat päivittyä uusien mallien tullessa markkinoille. Ja tätä myötä se tarkoittaa, että emolevysi kanta ei välttämättä tue uusia malleja. Mutta, kun olet valinnut oikeanlaisen tehokkaan prosessorin, saat siitä kellottamalla vuosien päästä enemmän irti ja vastaamaan näin esim. uuden näytönohjaimen vaatimaa prosessointitehoa. Näytönohjain ja prosessori kun kulkevat aina käsi kädessä pelien suorituskyvyssä, ettei pullonkauloja ilmaannu.

Mutta sanotaan, että olet saanut suunniteltua kokoonpanon, joka on hyvä sekä yhteensopiva ja päivitettävissä helposti ja aloitat itse kasaamisen.

Kauanko kestää koneen rakentaminen? Ammattilaiselta, joka on samaa kokoonpanoa rakentanut, ei varmasti tuntia kahta pidempään mene.

Mutta jos kyseessä on uusi kokoonpano, niin tähän voi mennä asiansa osaavaltakin helposti koko ilta tai päiväkin.

Ja miksi? Noh, ne komponentit eivät aina mene vain heittämällä sisään. Tai vaikka menisivät, niin johtojen kiinnittämisen alkaessa saatat joutua irrottamaan jotain irti ja asentamaan uudestaan ennen kuin saat kaiken nätisti paikalleen. Ja tämän kaiken aikana riski aiheuttaa vaurioita koneen osille kasvaa. Ja kun viimein olet saanut kaiken nätisti valmiiksi, niin pääset vihdoin aloittamaan käyttöjärjestelmän asennusta. Johon itseensä ei nykypäivänä kovin kauaa mene, mikäli vain kaikki on asennusvaiheessa mennyt oikein.

Mutta mikäli sinua tervehtii pimeä ruutu käynnistäessä tai itsensä vain uudestaan käynnistävä tietokone, saatat olla jo ongelmissa tai sitten alkaa asennusvirheen etsintä. Mielenkiintoista puuhaa, mutta valitettavasti hyvin aikaa vievää.

Eli kannattaako itse rakentaminen? Kyllä. Jos olet aiemmin rakentanut, niin ehdottomasti. Jos et, niin suosittelemme ottamaan selvää vaiheista etukäteen ja tekemään asennuksen rauhassa ajan kanssa.

Kannattaako prosessorin kellottaminen myöhemmin? Kyllä, mutta otathan TARKASTI selvää, mikä on prosessorisi rajat. Virheellisesti kellottamalla tuhoat tietokoneesi sydämen hetkessä.

Valmiiksi suunniteltu & asennettu konepaketti

Tässä viimeisessä osiossahan me luonnollisesti tulemme hehkuttamaan etuja, miksi antaa jonkun toisen tehdä asennus. Koska oma etu ja myymisen ilo. Emme piilottele sitä 😉

Mutta lähdetään kysymyksestä, että olemmeko me hankkineet joskus valmiiksi kasatun konepaketin (Ei tehdaspaketti)? "Olemme!"

Miksi hankimme sen aikoinaan? Siksi, että siinä säästää aikaa ja vaivaa aivan tolkuttomasti, eikä tullut tarvetta selvitellä, mitkä osat ovat uusinta uutta ja mitkä osat ovat vanhentuneita. Olemme alansa asiantuntijoidenkin kanssa käyneet keskusteluja heidän omien pelikoneiden asennuksen aikana ja jälkeen, miksi jokin ei toimi kuten pitäisi. Eli itse ”rakentajillakin” tulee eteen tilanteita, jolloin kaikki ei toimi kuten pitäisi ja alkaa armoton vian etsintä ja mahdollisen viallisen tai rikkoontuneen komponentin selvittäminen.

Tähän mennessä vastaan on tullut kirjoittajalla yksi viallinen näytönohjain 20 vuoden takaa. Kaikki muut ongelmatilanteet ovat olleet aina asennus tai yhteensopivuusvirheitä. Ja kyllä, niitä on tullut omiin laitteisiin. Oppirahat on maksettu.

Mitä yritämme sanoa, on että hankkimalla valmiiksi kasatun pelitietokoneen saat oikeasti rahoillesi vastinetta, kun joku muu hoitaa nämä hyvin monesti aikaa vievät vaiheet sinun puolestasi ja selvittää ongelmatilanteet. Mikään ei ole yhtä turhauttavaa, kun haluaisit jo pelata pelejäsi paremmilla grafiikoilla ja tietokoneesi ei pysy vakaana.

Myöskin ostovaiheessa pystyt antamaan toiveitasi myyjälle, jolloin saat paketista juuri sellaisen, joka vastaa sinun tarpeitasi. Game Monkey Customs (Tässä se mainos tulee! 😉) pelitietokoneet ovat esimerkiksi suunniteltu tietynlaisia pelejä varten, mutta lähes poikkeuksetta tinkimättä laajennettavuudesta jatkossa.

Ovatko esimerkiksi Game Monkey Customs pelitietokoneet tehtailla valmiiksi kasattuja kalliimpia? Suhteellisesti eivät, kun otetaan huomioon kokonaisuuden komponentit. Mutta tällöin maksat siitä, että saat oikeasti tehokkaan pelitietokoneen sinun tarpeisiisi ja käyttövalmiina ilman tuntien tai päivien asennus- ja säätötyötä.

Yhteenvetona plussat ja miinukset paketeista

Tunnetun valmistajan tehdaspaketti

+ Vain käyttöjärjestelmän loppuun asennus

- Kompromisseja komponenttien laadun suhteen, jotta hinta olisi alhainen

- Paljon välimallin osia tai vanhentuneita piirisarjoja

- Laajennettavuus ja päivittäminen vaikeaa, ellei mahdotonta

- Tehovaatimuksien kasvaessa ostat uuden tietokoneen

- Kalliimpi vaihtoehto pidemmällä aikavälillä

Itse rakennettu pelitietokone

+ Saat juuri sen minkä haluat ja omalla budjetillasi

+ Osien päivittäminen tehokkaampiin mahdollista

- Mahdollisuus rikkoa jotain asennusvaiheessa

- Vaatii tarkkaa suunnittelua ja asioista selvää ottamista (uudet mallit vs. vanhat mallit)

- Pahimmassa ja useimmissa tapauksissa todella aikaa vievää

- Olet itse vastuussa asennusvirheistä ja ongelmatilanteista

Valmiiksi suunniteltu & asennettu konepaketti

+ Valmiiksi suunniteltu pitkän aikavälin tehotietokone

+ Osien ja käyttöjärjestelmän asentaminen käyttövalmiiksi sekä tarvittavat päivitykset valmiina

+ Hyvin suunniteltu kokoonpano on helposti päivitettävissä

+ Ei vie aikaa sinulta ja joku muu hoitaa asennuksen mahdolliset ongelmatilanteet. Niitä tulee lähes aina

tagit: #pelitietokone #game monkey #rakennettu pelikone #game monkey customs #pelikone #rakenna itse pelikonet #ietokonepcpelaaminen #gaming pc #tehdastietokone #geforce #tietokoneen asennus #tietokoneen kasaus #intel #amd #radeon #pakettikone #itse tehty tietokone #pakettitietokone