• Laadukkaat pelitarvikkeet Sipoosta!
 • 010-3410900
 • 30 päivän palautusoikeus
 • Pelaajilta Pelaajille!
 • Laadukkaat pelitarvikkeet Sipoosta!
 • 010-3410900
 • 30 päivän palautusoikeus
 • Pelaajilta Pelaajille!

Prosessorin valinta pelikoneelle - Intel vai AMD?

Syyskuu 2020 · 823 sanaa · noin 4 minuuttia

Mikä prosessori pelaamiseen?

HUOM! Tämä artikkeli käsittelee AMD Zen 2 sukupolven ja Intel 10-sukupolven prosessoreiden eroja.

Käydään läpi tässä kirjoitelmassa mahdollisimman selkokielellä, mikä on oikea valinta sinun pelikoneen prosessorille. Tästä aiheesta voisi kirjoitella vaikka satasivuisen kirjoitelman, mutta pureskellaan tätä pähkinää mahdollisimman maallikkotermein. Mikäli sinä tarvitset syvällisempää analyysia, olet todennäköisesti jo pidemmälle kehittynyt pelikoneen rakentaja ja IT-teknikko ja tällöin todennäköisesti olet jo nämä asiat tutkinut ;)

Pelaaminen on viihdettä (tai jopa ammatti joillekin) ja yritetään pitää tämä artikkeli myös viihteen puolella.

Kysymys jolla jokainen lähtee liikkeelle on, että valitaanko Intel vai AMD? Pohdinta jota käydään jokaisen Game Monkey Customs pelikoneenkin ostajan kanssa.

Markkinatilanne

Tällä hetkellä markkinoilla on jo julkaistua dataa markkinaosuuksista, joissa AMD on mennyt viime vuonna julkaistujen Zen2 prosessoreiden ansiosta Intelistä hieman ohi. AMD prosessorit ovat olleet hieman halvempia ja ne käyttävät 7nm säieväliä, missä taas Intel vielä käyttää 14nm säieväliä.

Ero numeroilla näyttää isolta ja käytännössä johtaa siihen, että mitä lyhyempi väli sen tehokkaammin data liikkuu. Tämä on selkeä etu AMD:n suuntaan kun puhutaan prosessorin käytöstä ohjelmissa, jotka hyödyntävät useampaa ydintä tai kaikkia. Ja juuri tällä säievälin erolla ja hieman alhaisemmalla hinnalla AMD on puskenut Intelistä ohi.

AMD Zen2 prosessorit myös hyödyntävät PCIe 4.0 väylää, jonka tiedonsiirtonopeus on tehokkaampi, kuin PCIe 3.0 jota Intel vielä hyödyntää.

Prosessori pelikäyttöön

Markkinatilannetta katsoessa, niin moni varmaan ihmettelee, että miksi sitten käyttää Intelin prosessoria pelaamiseen, koska heidän säieväli (14nm) on puolet isompi kuin AMD:n (7nm)?

Siinä missä Intel on ehkä moniprosessitehossa jäänyt jälkeen, se korvaa tämän "vajavaisuuden" tehoilla. Kirjoitushetkellä uudet Comet Lake, eli 10-sukupolven Intel prosessorin lyövät tauluun sellaiset kellotaajuudet, joihin AMD ei vain kykene vastaamaan. Vaikkakin säieväli on isompi, niin Intelin prosessoreista pelikäytössä saadaan irti enemmän tehoa, niin kauan kuin pelit eivät kykene käyttämään kaikkia ytimiä. Joita ne eivät kykene.

Intelin 10-sukupolven Comet Lake prosessorit ovat hieman kalliimpia kuin kilpailijan AMD prosessorit (Zen2), mutta antavat vastinetta sitäkin enemmän suorassa tehossa pelaamisessa. Ja perinteisesti kellotusvara Intelin prosessoreissa on ollut parempi, kuin AMD:n vastaavien joten ne pelikäytössä monesti ovat olleet pidempi-ikäisiä kun takuun jälkeen monesti tulee aika kellottaa prosessoria, että saadaan enemmän tehoa sen hetkisiin peleihin. Varsinkin jos sattuu voittamaan "pii-lotossa" ja saat käteesi tuon 20% Intel prosessorin, joka kestää kuritusta enemmänkin. Pii-lotolla viittaamme Intelin markkinoille julkaistujen prosessoreiden osuuteen, jotka valmistuksessa ovat onnistuneet niin hyvin, että niitä voi kilpakellotella. Täysin sattumanvaraista. Mutta eivät tee "vakiokalustosta" yhtään sen huonompaa, koska esimerkiksi kilpakellottaminen vaatii jäähdytystehoja ja taitoa joita peruspelaajalla ei tarvitse, ellei tietysti halua.

PCIe 3.0 vs PCIe 4.0

PCIe 4.0 on nopeampi väylä tiedonkäsittelyssä. Se on selkeää. Mikäli pelaat pelejä "offline" tilassa, niin PCIe 4.0 on selkeä voittaja, joilloin esim. kartat, kentät yms. ladataan nopeammin, mikäli käytössäsi on PCIe 4.0 M.2 NVMe kiintolevy. Ero on kuitenkin marginaalinen PCIe 3.0:aan, mutta se on olemassa.

Mikäli pelaat "online" pelejä, niin et tule huomaamaan eroa FPS:ssä. Molemmat suoriutuvat yhtälailla pelatessasi verkossa pelejä. Jopa perinteinen SSD kiintolevy antaa aivan samat FPS luvut. Ero on vain ja ainoastaan tällä hetkellä kenttien, karttojen yms. latausnopeudessa.

Siinä missä PCIe 4.0 kiintolevy on nopeampi, on se myös huomattavasti kalliimpi. Tämä on hyvä muistaa.

Prosessorin jäähdytys Intel vs AMD

Tällä hetkellä olemme tilanteessa, kun vertaamme AMD:n XT-sarjan ja Intelin 10-sukupolven prosessoreita, että kummassakaan ei tule prosessorin jäähdytysratkaisuja mukana paketissa. Eli tämä tavallaan "helpottaa" kuluttajia vertailussa. Lyhyesti ja ytimekkäästi huhutaan, että Intelin prosessorit tuottavat lämpöä huomattavasti enemmän kuin AMD prosessorit, kiitos Intelin korkeampien kellotaajuuksien. Mutta vuorostaan, ne on suunniteltu myös kestämään tuottamansa lämpöarvot. Kun lähdetään kellottaamaan prosessoreita, niin Intelin 10-sukupolven prosessorit oikeasti vaativat sitten tehokkaan jäähdytyksen, mutta tässä vaiheessa pitää muistaa, että niiden vakiokellotukset ovat jo tehokkaampia kuin AMD, pelikäytössä siis.

Mutta ylläolevaa graafia vilkaisemalla, huomataankin, että tilanne on päinvastainen. Intelin uuden Comet Lake prosessorit tuottavat vähemmän lämpöä, kuin verrokki AMD. Tosin pitää huomioida tuo 0,1 GHz lähtökellotaajuuden ero, mutta yli 10 asteen etu Intelin puolesta on kuitenkin huomattava.

Lämmöt vaativat hyvän jäähdytysratkaisun molemmissa. Kellottaessa Intel vieläkin tehokkaamman, joka monesti johtaa joko kalliimpaan jäähdytysratkaisuun tai sitten äänekkäämpään jäähdytykseen, jossa blokin tuulettimet pyörivät kuin sekopäinen hurrikaani. AMD puolestaan toimii lähes kaikilla jäähdytysratkaisuilla vakiona hyvin, mutta muistettavaa on, että niiden kellotusrajat ovat pienemmät. Joten tuomitsemme tämän osuuden 50-50 tasapeliksi.

Loppuyhteenveto valinnastasi

Et voi mennä kummallakaan pieleen. Molemmat verrokkiprosessorit toimivat pelikäytössä erinomaisesti ja FPS on hyvä pelissä kuin pelissä.

Se mitä keskustelemme Game Monkey Customs koneiden tilaajien kanssa on, että käytetäänkö tietokonetta muuhunkin kuin pelaamiseen ja kuinka paljon.

Eli lyhyesti tee valintasi sen mukaan, että haluatko parhaan mahdollisen pelitehon vai teetkö tietokoneella myös pelaamisen lisäksi paljon esim. video-editointia tai kuvankäsittelyä. Kummatkin toimivat molemmissa hyvin, mutta toinen on toisessa tehokkaampi ja toinen toisessa.

 • Intel 10-sukupolven prosessorit ovat tehokkaampia pelikäytössä, kiitos isompien kellotaajuuksien
 • AMD Zen2 prosessorit tehokkaampia video-editoinnissa ja kuvankäsittelyssä kiitos pienemmän säievälin ja PCIe 4.0 yhteensopivuuden.
 • Molemmilla voit tehdä molempia ilman kipuja
 • Suorat pelitehot vai yleistehot - Valitse kumpi on sinulle tärkeämpi?
 • Sijoita tehokkaaseen - Pärjäät pidempään

tagit: #pelitietokone #game monkey #game monkey customs #pelikonetietokone #pcpelaaminen #gaming pc #intel #amd #prosessorivalinta #ryzen #comet lake #10700k #3800xt #ryzen #7 #cpu #sipoo #video-editointi #kuvankäsittely #pcie 3.0 #pcie 4.0