• Laadukkaat pelitarvikkeet Sipoosta!
  • 010-3410900
  • 30 päivän palautusoikeus
  • Pelaajilta Pelaajille!
  • Laadukkaat pelitarvikkeet Sipoosta!
  • 010-3410900
  • 30 päivän palautusoikeus
  • Pelaajilta Pelaajille!

Nvidia Geforce RTX 3000-sarjan tilannepäivitykset

1.3.2021 RTX 3080 yksisarvinen ja silikonivaje

Suoraan sanoen, ei toivoa näkyvissä kuluttajille. Maailmanlaajuinen "silikonivaje" on purrut kaikkia aloja niin pahasti, että mikropiirien ja muiden valmistajat ovat alkaneet priorisoimaan tuotantoaan. Tämä tahtoo sanoa sitä, että kun tällä hetkellä jopa autoteollisuus on ärähtänyt, että he eivät voi tuottaa autoja tehtaista ulos näiden vajeiden takia - Ovat silikonitehtaat reagoineet tähän ja jo ilmoittaneet, että tuotanto tullaan priorisoimaan autoteollisuuden tarpeisiin ensisijaisesti.

Tämä kaikki tarkoittaa sitä, että näytönohjain, RAM, prosessori ja koko IT-ala tulee jäämään jalkoihin tarpeidensa kanssa. Ja nimenomaan näytönohjaimet. Nvidia ja AMD eivät saa tarvittavia osia piirilevyjensä valmistamiseen ja kolmannen osapuolen korttivalmistajat eivät saa näytönohjaimien piirilevyjä. Homma paketissa ja vaje senkuin kasvaa. Kuten hinnankorotuksetkin. Varsinkin suosituin RTX 3080 näytönohjaimesta on alkanut muodostumaan varsinainen yksisarvinen.

Annamme oman arviomme, että vuosi 2021 mennään järkyttävällä vajeella edelleen ja vasta vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla voidaan elätellä toivoa, että saatavuus alkaa paranemaan ja tuotanto saa kirittyä kiinni vajetta.

Ja tämä kaikki ei tule koskemaan pelkästään näytönohjaimia ym. vaan KAIKKIA elektronisia laitteita, jotka käyttävät mikropiirejä ym. Eli pelikonsolit, televisiot, printterit...aivan kaikki.

Mutta tämähän tahtoo sanoa, että nyt kannatta ostaa ja sijoittaa kotimaisiin jälleenmyyjiin, kun tavaraa vielä on ja kun sitä vielä saa kohtuullisella hinnalla. Voipi olla, että H2 2021 näyttää hintalapuissa monissa paikoissa hyvinkin karulta.

Mutta, pysytään terveinä. Jaksetaan vielä. Koska meillä Suomessa on isommatkin ongelmat, kuin näytönohjaimet ja niiden saatavuus. Maaliviiva häämöttää jo.

27.1.2021

Tilanne karkaa käsistä maailmanlaajuisesti

Tilanne ei tule parantumaan vuoden 2021 ensimmäisen kvartaalin aikana, oli viesti Nvidian johtajilta. Saatavuusongelmat komponenteista ennustetaan jatkuvan pitkälle kesään asti ja tilanne näyttää siltä, että saatavuus stabiloituu vasta vuoden 2021 toisella puoliskolla.

Tätä isoa sekamelskaa ei paranna tieto, että valmistajat ovat nostaneet hintojaan huomattavasti, koska kysynnän ja tarjonnan laki. Kaikki näytönohjaimet menevät kaupaksi, oli hinta mikä tahansa tällä hetkellä ja koska tuotteita ei ole saatavilla, mutta kysyntää on yllinkyllin, niin hintoja nostetaan.

Toki pitää muistaa, että hintojen nousuun vaikuttaa rehellisesti myös rahtikustannusten järkyttävä nousu, koska ilmarahti on olematon ja laivaliikenteessä ei vain riitä kontteja. Sekä tietysti vuodenvaihteessa voimaan astuneet Yhdysvaltojen tariffit (25% kovempi hinta maahantuontiin Kiinasta) jotka nyt myös koskevat komponenttitoimituksia Kiinasta Yhdysvaltoihin. Tällöin kadonneet ansainnat pitää kiriä kiinni maailmanlaajuisesti.....nostamalla hintoja. Tällä hetkellä osto- sekä myyntihinnat ovat nousseet lähes poikkeuksetta 50% ja jopa monesti reilusti yli.

Koska tilanne on niin epävakaa ja rehellisesti pelottava hintojennousun suhteen, lopettaa Game Monkey toistaiseksi uusien tilauksien sisäänottamisen. Toimitamme kaikki jo sisällä olevat tilaukset, emmekä veloita näistä ylimääräistä asiakkailta, koska kuluttajainsuojalaki on Suomessa vahva. Valmistajat eivät tällä hetkellä piittaa tilausvahvistuksista ja varastoon saapuvat näytönohjaimet tulevat olemaan ostohinnoiltaan reilusti yli sovitun ja tämä lyhyellä matematiikalla tarkoittaa tappioita, joita ei kuluttajilta voi kuitata, eikä tietysti pidäkään. Sehän ei olisi reilua.

Pidetään sormet ja varpaat ristissä, että tilanne normalisoituu kesän jälkeen lähempänä Syksyä, tai että jokin yllättävä tuotantokiri saa markkinat stabiiliksi.

Ilmoitamme teille näytönohjaimen tai Game Monkey Customs tietokoneen tilaajiille heti, kun saamme 100% varman toimitusaikataulun teidän tilaamillenne näytönohjaimille.

Game on ystävät! Game on!

8.12.2020

Maailmanlaajuisesti 3000-sarjasta on edelleen huutava pula. Valmistajat painavat vimmatusti kortteja ulos niin paljon kuin fyysisesti mahdollista, mutta osia vain ei ole. Kyseessä on lumipallo, joka on lähtenyt vierimään ja on kasvanut jättimäiseksi. Joku ei pysty toimittamaan osaa jollekin ja tämä toinen ei pysty valmistamaan tiettyä osaa jota esim. Nvidia tavitsee etc.

Tällä hetkellä ei auta muu kuin odotella. Tilanteen tasapainoon on valmistajien mukaan matkaan vielä kuukausia, eikä mitään ennakkotietoja pystytä toimittamaan, koska Suomi euroopan mittakaavassa ei ole se isoin. Maailmanlaajuisesta markkinasta puhumattakaan. Hinnatkin ovat nousseet ja odotamme tämän trendin jatkuvan.

Kaikki meiltä tilatut kortit tullaan toimittamaan. Milloin? Tuo on kysymys johon emme yksinkertaisesti pysty vastaamaan, koska tukkurimme ja valmistajat eivät pysty mitenkään tällä hetkellä arvioimaan saapumiseriä. Emme lähetä asiakkaille enää arvioita, koska yksikään arvio tai vahvistus ei ole pitänyt paikkaan tällä hetkellä valmistajilta tai toimittajiltamme. Ilmoitamme asiakkaillemme heti, kun fyysisesti näemme että kortti on meillä käsissä ja lähtee eteenpäin.

Malttia. Ei tässä muukaan auta.

6.10.2020

Nvidian toimitusjohtajan Jensen Huangin lausunnon viesti oli karua kuultavaa loppuvuodelle: Saatavuus tulee olemaan kaikissa korteissa heikko vuoden 2020 loppuun asti. Tähän vaikuttavat varsinkin 3080 ja 3090 korttien ennätyksellinen kysyntä, jonkalaista ei ole nähty yli vuosikymmeneen ja on edelleen noususuuntainen sekä 3070 julkaisu kuun lopussa. Ja kun seokseen lisätään vielä tuleva ostosesonki (Black Friday - Joulu) niin ennusteet ovat karut ja viittaavat kaikki siihen, että näitä kortteja (3070 - 3080 - 3090) saa "nopealla" toimituksella vasta pitkälti ensi vuonna. Päivittelemme taas toimitusaika-arvioita uusiin tilauksiin tuotekortteihin, kun saamme jotain ennustetta. Ja jo tilatut kortit saavat toimitusaikavahvistuksen, kun saamme valmistajalta vahvistusta.

2.10.2020

Nvidia on ilmoittanut, että tulevan RTX 3070 näytönohjaimen julkaisu on siirtynyt eteenpäin ja julkaisu tapahtuu 29.10.2020. GeForce RTX 3070 näytönohjaimien myynti alkaa näin ollen torstaina 29.10.2020 klo 15.00. Tämä tarkoittanee sitä, että saatavuuden parantamiseksi julkaisupäivä on siirretty eteenpäin, että tehtaat saavat kirittyä tuotantoa kiinni (3080 ja 3090 kortit) eikä edellisien julkaisujen kaltaista nolla-saatavuutta tapahdu. Valmistajilta saatujen arvioiden mukaan yleinen 3080 ja 3090 saatavuus paranee Lokakuun lopussa, joten toivomme, että jo tilatut näytönohjaimet saadaan asiakkaille Lokakuun lopussa - Marraskuun alkupuolella. Tämä ei tietenkään ole vielä vahvistettu tieto, vaan vain ja ainoastaan arvio, koska Covid-19 ja maailmanlaajuinen kysyntä on edelleen isompi kuin tuotantokapasiteetti.

29.9.2020

Kuten pienellä salapoliisityöllä saimme jo aiemmin selville, ovat ASUS ja MSI nyt virallisesti vahvistaneet, että heidän 3000-sarjan näytönohjaimien "kuuluisat kapasitaattorit" on vaihdettu paljon puhuttuun kalliimpaan malliin, jolla näytönohjaimet kestävät paremmin kellotusta. Tämä luonnollisesti odotettavasti voi vaikuttaa tuotannon viivästyksiin, mutta hyvin lyhyesti. Tämä on hyvä uutinen ja arvostamme, että tunnetut valmistajat reagoivat näinkin nopeasti havaittuihin ongelmiin ja järjestivät heti kestävän ratkaisun 👍

28.9.2020

Toimitusaika-arviota päivitetty tuotetietoihin. Alustavat arviot ovat olleet edelleen 4-6-8-12 viikkoa, joten annamme arvion 6-12 viikkoa uusista tilauksesta. Jo tilatut näytönohjaimet ovat siis valmistajilla jonossa. Kysyntä maailmanlaajuisesti ei ole näyttänyt merkkiäkään laantumisesta, joten valmistuskapasiteetti on aivan tapissa. Odottavan aika on pitkä, tiedämme ja tunnemme!

26.9.2020

Geforce RTX 3080-näytönohjaimien AIB valmistajien kaatumisongelmien yksi syy on löytynyt. Näytönohjaimet on suunniteltu tiettyyn kellonopeuteen. Kun virtalähden ja lämpötila antavat myöten ne kellottavat itseään ylöspäin, kunnes rauta ilmoittaa, että tästä ylöspäin ei mennä. Yleensä kellottaessa mennään todella rajoilla. Ja automaattisessa kellotuksessa prosessoria viedään niin pitkälle, kunnes jokin osa kokonaisuudesta sanoo, että homma seis AJOISSA.

Eli raportit 2000MHz ylityksestä ja kaatuilusta vahvistavat tätä. Syyksi on osoittautunut säästäminen väärästä paikasta tietyillä valmistajilla - kapasitaattorit. Kirjoitushetkellä olemme tunnistaneet Nvidian, MSI:n ja Asuksen käyttävän oikeanmukaisia kalliimpia kapasitaattoreita, joilla ei kaatuilua raudan puolesta tapahdu. Softapuoli (ajurit) on erikseen ja näiden mahdolliset bugit korjataan aina lennosta julkaisun aikana - jälkeen, koska Nvidia on ollut teknisien tietojen suhteen "hys hys" ennen julkaisua valmistajille 🤫🤦‍♂️🤦‍♀️

Eli ne ketkä ovat korttinsa tilanneet julkaisun jälkeen toimitettavaksi myöhemmin (kun tehtaat saavat niitä ulos) tulevat saamaan jo rautapuoleltaan sekä ajureiltaan korjatut kortit.

Tämän kaiken taustalla on meidän näkemyksemme mukaan aivan liian pitkälle viety salassapito ennen julkaisua, jolloin valmistajat ovat päässeet testaamaan kunnolla korttejaan vasta tuotannon jo käynnistyttyä. Ja tällöin on tullut vastaan "jahas, eihän tämän näin pitäisi toimia" hetkiä, joihin lähes kaikki valmistajat ovat jo reagoineet.

Huomioitavaa kuitenkin on, että kellotaajuus jonka valmistajat ilmoittavat, on kellotaajuus, jonka valmistajat lupaavat näytönohjaimen saavuttavan. Kaikki tästä ylimenevä, on ylikellottamista (automaattista tai manuaalista) yli valmistajan luvatun kellotaajudeen. Tällöin 2000MHz ja yli kellottuvat näytönohjaimet, menevät REILUSTI yli luvatun taajuuden. Ja juuri siksi pikakorjaukset, joissa alikellotetaan korttia 50-100MHz estää näytönohjainta kellottumasta liikaa yli luvatun kellotaajuuden. Asia, jonka mm. ajurit todennäköisesti pystyvät myös korjaamaan lukitsemalla kellotustaajuuden tiettyyn pisteeseen. Mikäli valmistajan luvattua vakiokellotaajuutta ei saavuteta vakaasti, niin suosittelemme ottamaan valmistajaan tai jälleenmyyjään yhteyttä jatkotoimenpiteistä.

Eli lyhyesti: Luvattu kellotaajuus saavutetaan (esim. 1705MHz) mutta laitetaan "alikellottamalla" näytönohjaimelle päätepiste, jonka yli kortti ei kellota yli vakiokellotaajuuden - esim. 1905Mhz. Käyttäjä saa näin kaiken mitä on luvattu ja näytönohjain pysyy vakaana.

Mikään näistä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että nämä näytönohjaimet ovat todellisia tehojuhtia joka tapauksessa!

Vahvistettua toimitusaikaa ei ole vielä kirjoitushetkellä saatu, mutta tehtaat tuottavat täyttä häkää. Odottavan aika on pitkä, mutta näitä kannattaakin odotella 😄

24.9.2020

RTX 3080 korteista on saatu kaatumisraportteja kaikilta valmistajilta. Nämä ovat tiedossa ja täysin odotettuja, ottaen huomioon vähäisen ajan, jonka Nvidia antoi AIB valmistajille ennen julkaisua. Korjaustoimenpiteet ovat jo olemassa. Mutta hyvä asia on, että kun tilatut kortit saapuvat asiakkaille, nämä ongelmat ovat jo lähes poikkeuksetta korjattu. Kyse on ollut enemmän softapuolen ajuri- ja virtalähdeongelmista. Itse korttien rauta on tälläkin hetkellä toiminut, kuten pitääkin.

Koska puhumme asioista mielellään suoraan: Tämä on aivan normaalia ja tapahtuu joka julkaisussa jossain määrin ja bugit on aina saatu koodattua kuntoon.

Toimitusaika on edelleen arviolta 4-8 viikkoa tilauksesta, koska covid-19 ja ylikysyntä. Tehtaat toimittavat tälläkin hetkellä kortit vain jo tilauksen jättäneille. Jätäthän tilauksen, niin et jää ilman.

KAIKKI Game Monkey Customs Ampere (kuten muutkin GMC-koneet) tilatut pelitietokoneet käyvät läpi rasitustestit ennen luovutusta, joten varmistamme että näitä ongelmia ei tule. Ja luonnollisesti emme odota näitä tulevan, koska kaikki ohjainajurit päivitetään ennen rasitustestejä.

18.9.2020

Uusien Nvidian Ampere-piirisarjan RTX 3080 näytönohjaimen saatavuudessa on edelleen maailmanlaajuisesti ongelmia. Päivitämme tilannetta näytönohjaimen jo tilanneille, aina, kun saamme päivityksiä toimituksista. Toimitusajat ovat edelleen 4-8 viikkoa arviolta. Mikäli haluat Geforce RTX 3080 näytönohjaimen - Jätä tilaus! Tällä hetkellä kaikki mitä tehtailta ulos lähtee, myydään loppuun maailmanlaajuisesti jo korttinsa tilanneille.